Sunday, July 20, 2008

[ Dan diuji lagi hati ini ]

Hye all..I'm Back!

Hmmm lama rasenya saye tak mencoretkan sesuatu kat umah kedua saye nie..
Sejak umah saye dikaco makhluk yg ntah hapa-hapa, mood utk berblogging ckit ilang.
But then i think..
Ahhh lantak p la dorg..
Bukan sesiapa pon dlm hidup saye & hubby.

Takde kena mengena. So ignore saja.
Manusia mmg tak penah senang lihat org lain senang.Penyakit hati yg tak penah hilang.
Itulah pahit manis kehidupan yg musti kita face.
Fullstop!


My Baby blog..
Lately ramai pulak my silent reader msg me at Friendster tanya napa taleh view my baby blog.
Tak sangka ramai juge rajen baca kesah saye yg tak seberapa ini.
Siap ada tu kata penah terserempak saye kat Alamanda.
Cam femes like artis la pulak..
hihi..
Tq u all,for being with me.
Kepada sesiapa yg berkenaan tu saye dah bagi permission through emel utk view blog saye semula.
Do keep in touch & motivate each other oke.
Doakan saye juge.
Saye perlukan doa & sokongan sume..


Actually saye baru balek dari kg halaman tempat saye dibesarkan,disekolahkan juge tempat bermain & juge tempat mengenal erti cinta pertama..( hadeh statement!)
Menziarahi mak abah & juge adik-adik spt kebiasaanya dan skrg adalah musim durian di rumah saye.
Tapi tak byk mana pon,thn ni tak menjadi sgt.
Maybe cuaca kurang bagus. Durian kucing tido tu pon tak gugur agi.
Juge niat mau balek kg kerna mau saye menempah 4 pasang baju raye sbb upah menempah adalah sgt affordable di kluang.
Berapa byk juge daaaaaaaaaa???
Wat?? 4? gile banyak tuu..
Actually 2 pasang adalah pemberian teman-teman mase wedding day kami aritue.
Murah rezeki kami mase big day & selepas kawen..
1 bilik tu penuh hadiah dr teman-teman & relative.
Alhamdulillah!

Thn nie kami sefamily plan mau bertema maroon.
Saye belikan kain baju melayu utk hubby & tempah sepasang bj melayu teluk belanga utk dia.
Tamoo buat cekak musang sbb wedding aritu dah buat 3 pasang cekak musang utk hubby.
Since mengahwini johorian nie,dia kenalah jd johor-jawa gak kan!
Lagipon thn nie 1st year we will raye as hasben & wifey.
Excited i must say =)
Hari raya pertama lepas kawen mustilah disambut di rumah belah isteri kali nie..
Hubby kena mengalah ngan wifey laa,thn 1st :)
kan..kan hubby erk ?


Oke back to tragis story..
Balek kampung berseorangan tanpa suami kali ini meninggalkan kenangan sedey,tragis lagi traumatic buat saye.
Why? Let me share with u all..
Saye balek after keja last friday..5.30 tajam teros cabut balek umah amik bag.
Then my sista send me to ERL station,saye naik ERl then tuka Star LRT kat Bdr tasik selatan straight to Plaza Rakyat ( Puduraya la tu).
Sampai sana around 7.30 i decided to buy magazine & mineral water.
Nak solat maghrib tak smpt coz bus kul 8mlm & saye mmg dah niat nak buat solat jamak qasar bile sampai umah mak abah saye kat Johor.
Senang kan kita musafir,Allah beri kelonggaran utk tunaikan solat =)

Then..my cuzen call me,tanya saye dah smpi ke belom.
Dia balek saing saye to finalise her wedding preparation on this coming Aug,3.
Jam dah menunjukkan kul 7.50,kami tggu bus kat platform utk berlepas ke Kluang.
Then suddenly,driver bus tu cakap bus pukul 8 rosak .
What??
Rosak?
Demm..hadeh! i like mengeluh..penat dah nie tggu.
Baru balek keja rushing gile lagi.
Then driver bus tu kata kena tuka tiket kat kaunter amik bus kul 9.30.
9.30? mak ai another 1.5 hour to wait then.
Kul 1 pg la ni smpai umah..
Then we have no choice teros berlalri ke kaunter.
Org mmg macam ulat taik masetu,ramai gile..
Ntah tatau la kenapa,macam ada pesta ngalahkan raya.
Maybe since minyak naik gile gaban nie,org prefer naik public transport utk p mana-mana.

My tragic stories continue..
Mase bersesak que nak tukar tiket bus tu,i open my bag.
Saye tercari-cari wallet saye.

Cari..dan cari lagi..

Ya allah..takde dlm bag!!
Dan beg sandang saye jugak terbukak ckit.
Sah kena rembat si penyeluk saku sbb less than 2 minit saye baru pegang & masukkan wallet tu dlm bag sbb beli air.
Omg..i'm so damn blur mase tu.
No idea at all..
My kazen said,dia pon penah kena dulu.

huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
Rase nak nanges.
*sob*sob*


Rase nak pengsan kat situ gak.
But i'm look like very kewl kazen saye kata.
Memikirkan duit pemberian hubby ada 250,IC,Kad ATM ,gambo kawen kami & plg sadis sijil nikah sementara have been gone at all!
How come sume ni bole jadik kat saye?
Why????
Sampainya ati manusia tak berguna yg curik tu..
Tapelah kat dunia ko lepas pencurik,kat akhirat nanti hukuman Allah maha dasyat mengadili ko..just wait n seee!

Sgt jiwa kacauing mase tu.
Teros saye buat report polis kat pondok polis berdekatan.
Police officer pompuan itu sgtla bermuke ketat & siap marah-marah lagi dia kata saye cuai.
Cuai waklu!
Benda dah nak jadik..
Almost 6 years saye dok Kl sejak zaman UPM bujang trang-trang tang sampai dah kawen skrg nie puduraya tu tmpt main saye .
tak penah jadi setragis ini.
Ya Allah hebatnya dugaan mu..
Rase nak menitik airmata tp saye kuatkan semangat.
Dan-dan tu teringat hubby,rase nak kol dia betau but as usual he cannot be reach.
His ship for sure ada kat tgh laut dalam.
Time-time camnie seriyesly sgt memerlukan kehadiran suami dcc saye.
Tapi..mustahil dia bole ada..keja dia bkn cam keja kat darat suka suki bole balek.
Survive alone again..
Pasrahla hati..

Dalam pada tu,saye terfikir kalo bus tak rosak sure tak jadik macam nie.
Sebab terpaksa berlama-lama & berhimpit celah org ramai lah hilang wallet.
Tapi benda dah ank jd nak buat macamana kan?
Kehendak Allah sumenya berlaku..
Bukanlah duit yg saye kesalkan but IC ,kad atm dlm tu yg amat menyusahkan saye.
Caner nak kuar duit then?
Nasib baik ada perbankan internet & juge own broadband utk saye tranfer duit.
Tumpang kejap duit kat akaun my kazen & amik duit from her.
Surat nikah macamana?
Hadehh..next month hubby balek br plan mau p hanimun somewhere.
Abes kalo takde surat nikah,tak kena tangkap khalwat ke nanti?
Pening..pening...
tapi muke org dah kawen suci murni je kan?
hihihi..

Sampai umah bile citer kat mak abah sume sgt terkejot..
But then sume tenangkan hati saye.
Mak abah kata tapela..bukan rezeki ko..
Saye terkilan sgt sbb duit yg ada tu pemberian 1st suami tercinta lepas kawen nie.
Selama nie guna duit hasil titik peluh sndri jek tak penah ilang pon.
Neway,fikirkan yang positif je.
Bukan rezeki kita nak buat camana..

Well..balek kampung berseorangan tanpa hubby dcc,ilang wallet..hmm sememangnya sgt mencabar saye..
Tapi niela dinamakan dugaan hidup kan?
Saye redha..
Saye sedar percaturan hidup yg ditentukan-NYa pasti ada hikmahnya.
Tiap apa yg terjadi mmg dah tertulis utk uji sejauhmana tahap keimanan kita pd-NYa.
But i alwiz tink,Allah takkan membebani hambanya melebihi kemampuanya.
Dan saye antara insan yg terpilih tu kan!

Tomorrow,saye terpaksa meng EL kan diri coz have to settle my new IC at JPN..
Pastu nak kena tye maybank camana nak buat kad baru sbb buku bank mmg lama ilang.
hmm tak pasal-pasal je kena cuti :(
dahla sayang cuti,nak cuti bile hubby balek nanti.

Sabarlah duhai hati..
Dia yg terchenta kan balek tak lama lagi..
Teroskan bertabah tanpanya disisi..
Another 1 months plus to hugs & kisses my beloved hubby.
Last weeks 4 hari dia ada line,bole trn darat for beberapa jam.
Kalola Kemaman tu dekat harusla saye g sana just to lepaskan rindu-rinduan.
Sape yg senasib ngan saye sure kan mengerti deep down inside my heart.
Demam rindu suami!!

Hubby,honey sgt rindu hubby rite now..:( :(
Kalo bole mau pelok-pelok cium hubby citer apa yg terjadi.
Tapi honey tamoo susahkan hati hubby..risaukan wifey yg jauh dr hubby ni.
Doa honey sentiasakan mengiringi tiap langkah perjalanan hidup hubby.
Biar jutaan dugaan dtg,kaseh sayang honey terpatri mati utk hubby.
Kini & selamanya..

membilang hari menanti saat manje ini kan berulang kembali..


Ahh sayunya dengar Zikir Munajat by Ustaz Badrul Amin kala jari laju menaip entry nie.
Sejenak terasa kerdilnya diri ini..
Kamu-kamu diluar sana eloklah dengar zikir ini sbg tazkirah kita hari-hari..
Jiwa kacau insya allah akan hilang.
Mudah-mudahan ketenangan sentiasa menyelimuti hati.
Insya allah..

8 Komen korang:

along said...

ooh, do take care next time!

mungkin bukan rezki kamu ari, rezki dia yg mengambil.
but DIA yg lebih tahu kan =)

pls take care tau!

Yat Ekhram said...

hmm tula dah bukan rezeki kita nak buat camana kan??
redha je,sure ada rezki di lain hari.

Yat baru je balek buat ic..lom siap agi dapat yg temporary jek.Kena amik cuti lagi buat maybankcard & amik sijil nikah kat Kluang.Hadehh..sabo jela.

Tq long..doakan yat selamat ye.Yat pon awez doakan alg selamat,diredhai Allah & ofkoz "menjadi" dgn cik Abg baru itew :)

::miZz-hiGa:: said...

hi yat. syai baru jek try open blog ni :D.
part yg ternampak kat alamanda tu cam tau jek hehhe.
oooh, sorry for what happened to you. takpe la, nasib tak jadi apa2. duit tu boleh cari.
take care yeah!
ps: cam segan jek nak komen2 kat blog ni, sbb bukan seafarers wifey pun. ;))

Yat Ekhram said...

hye shai :)
nice meet u here.

hak haks part alamanda tu awakla :)
tp napalah tak tegur..kalo tak bule kite lepak minum mcd ke ape.
( omg sy windu mcd sbb hubby sy antu mcd )

Hmm tula pasal kes pick pocket tu,dah takdir kan.Nak buat caner..cume mmgla sgt susah bile sume dokumen pntg gone..

ala..bkn sume yg baca ni seafarers wifey..sapa2 pon bole jek.
Happy mengenali kamu :)

along said...

erk.

thanks.
but its too soon to say about uhm, cik abang baru tuh.
tamo.

ellyn said...

laaa...siannye yat...

xde rezeki kot duit tu...xpe nanti claim byk lg kat ekhram..heheheh..
aikk..blog yat pun byk lalat gak eh..igt blog kak red je..ala yat wat x tau je..kena ready racun serangga lpas ni...

nanti komen la my blog gak ye...
dah la jgn sedey2..be happy

Yat Ekhram said...

alg: yat owez doakan percubaan kali nie menjadik :) ingat..6 mths aje oke probation period.Okla tu 6 mths,eyta yat bg 3 mths je.hahaha..
mari-mari kite aminkan ramai-ramai utk alg & eyta =)

kak leen: hmm tq kak lin,4 ur support.Ha'ah tade rezeki,yat betau ekhram dia sgt terkejut but thankful juge sbb wifey dia tak diapa2kan oleh syaitanerojem itu.

Tula duit elaun nanges mmg nanges bebetul.Nasib BLT dah gaji,tp poning camana mau korek itu duit sbb atm kad juge ilang.

Oke,yat baca2 juge blog kak leen.Sgt geram tgk ammar..dah pindah banglo p14 pulak? murah rezki anak2 kan? hope yat pon camtu nanti..amin!

Dina said...

lah.. sian nye yat!
tu yg maleh nk pi pudu tuh!
your hubby bg la pulak u jln kat pudu sorg2 kan?!

dem..!


tp, kalo xgi pudu susah plak nk balik johor kan!

amik lesen keta cepat2~!
bahaya la pudu ittu~~
Padi mmg haramkan i pegi area tuh kalo bukan dgn dia..