Wednesday, February 6, 2008

Peranten in progress..

~Salam..Gud Day everyone!!! ~

Lama seh tak menghapdet blog..
sebabnya??
Spt yg korang tau saye "maha" bz the making of Peranten @ persiapan membina masjid terindah.. Keja dahla lately melambak-lambak,terkejar-kejar.

Mcm arini sume bule cuti tggl la saye sorg kat HR nie,sumenya nak beraya kat kg.Macamla celebrate Gong Xi fa Chai kan! Saye yg bz nak kawen pon tak amik cuti,tapi nak gak balek JHr malam nie angkut sume brg2 kawen yg menyemak bilik tu..heee..nak tggu org kapal balek lambat sgtla,nasib baik ada cousin & BF dia volunteer nak tolong.Mau penoh satu keta ngan brg kawen saye tu,dgn bantal,doorgift,banner,kad kawen segala..ahaks!

"Tq so much lina & shah! Korang musti mengambil berkat kakak sedara ko nie.."

Hmm nasib baikla pengalaman keja yg dekat 2 thn next month nie mengajar saya jadik sgt multitasking.Jadiknya saya jadik bosh arini,yg kelaka tu staff sume nak mintak release awal arini kat saye..hahaha..:D Salah guna kuasa nampak!

Hmmm so far checklist wedding 99.9% siap;

1) Photographer & Videography: Dah booked & pay deposit pon kat
Abg Rahmat & also Abg Zaha..Hasil keja dorg mmg superb la,dgn sgt creative edit & touch up pixas.Kira worth it dgn $$$$ yg dilaburkan..
Tak sabo tggu dorg menembak saye & Ekhram dgn chanteknya :D
Tak sabar gak nak pilih lagu-lagu background,lagu cinta yat & Ekhram :)
Shoot ala-ala candidsyndrome gitew..
Siap request nak shoot ala-ala melompat gumbira sebaik diijabkabul kat luar masjid.
Gediks je eyh! :P~

2) Baju persalinan: Sume dah siap & dah fitting pon,org kapal je tak fitting baju dia lagi sbb tak balek-balek :( For my very special day byk gakla $$$$$ terbang beli kain & tempah baju ikot design saye sendiri.Baju nikah,sanding,khatam & hantaran Sumernya dibeli kat Jakel KL & Nilai aritu..Cuma baju utk shoot outdoor je sewa dari Butik..tapela kan,kenangan seumur hidup sekali,buat proper-proper.

3) Pakej mak andam & Kanopi: Already confirmed & booked with Atie craft & design ( org kluang musti tau nie).Pakej included mekap,bilik tido,pelamin,pintu gerbang & also kanopi with main table decoration.Pakej utk nie sume plg byk $$$$ melayang..Hmm yg penting chantek & ikot tema blue turqoise & pearl white yg diinginkan itew.

4) Hantaran: Both side Yat & Ekhram dah byk gak beli except makan-makanan & of course my wedding ring!hailaaaaa..kena tggu org kapal itu balek,dia nak pilihkan sendiri ring utk bakal wifey dia nie.Concept colour of course la belah saye bagi dia 15 dulang kaler Turqoise & dia balas 13 dulang with pearl white theme.Yang penting wangi-wangi sbb dihias wif fresh flower!
Maskahwin pulak maybe senaskah al quran,tandanya sucinya ikatan pernikahan.Amin..

5) Makanan, Door gift: Sume dah beres beli dgn paper bag bagai.Maklumla org johor @ Jawa mmg musti bagi "berkat" ( nasi yg bole dibawak balik) after makan-makan.Sume urusan hal ehwal makan dah serah kat my lovely abah..Nie part yg plg byk guna $$$$$$$$$.Tapi tape,kite niat sedekah..insya allah berkat hidup.

6)Bestman,bridesmaid & flower gurl: Si bridesmaid saye,Eyta & Bestman Ekhram Incik Kamal dah tempah baju dorg yg vogue last week.Mmg penat temankan pengapit-pengapit kami tu carik baju,kalahkan pengantin tahap kecerewetanya.Ya ampun!
Oho my lovely flower gurl,Farra & Dylla sudah tak sabar-sabar nak tgk mak uda dia ni tawen!

7) Deejay & PA System:Hmm sudah confirm wif Cikgu Ridzuan,my former school teacher.Dia akan jadik DJ ala-ala Faizal Ismail Hot FM on my special day.Sudah pasti lagu-lagu cinta kami berkumandang hari itu!

8) Bilik Peranten: Ohhh sgt byk $$$$$ terbang utk kamar beradu saye wif suami terchenta itu nanti.Dgn bedsheet,wardrobe,meja solek,kipas,cat baru & also organza curtain sudah dibeli.Sbb saye tau bilik peranten plg jadi tumpuan,seharusnya ia dihias chantek & wangi dgn aromateraphy ala-ala lovely lace & bunga-bunga segar menghiasi bilik.
Juge suasananya harus romantis utk saye & suami..ahaks!

9) Baju Family: Mak abah juge adik-adik sume dah setel baju-baju santek dorg.Yg Tak tahan tu sume mengikot tema kaler & juge bereben-reben spt peranten..Hmm familia berkongsi bahagia,apa salahnya kan?

10) Kad Kawen: Oh yeah! kad yg plg mencetuskan kontroversi dgn adik saye.Maklumla kawen sama-sama..dia ada idea dia,saye ada idea saya.Finally,after discuss & final editing,dah siap dah & ready to distribute.Cume lagi 500 tak amik sbb printing error that time..ramai dah comment kad kami nie chantek,hehe..idea gado-gado tu yg chantek!



Sabar ye kengkawan,kad-kad akan diedarkan nanti.Saye tgh kumpul adress sume kawan-kawan skola dari darjah 1 sampaila kat University juge tak lupa kawan-kawan yg dikenali melalui cyber.

Nawaitu saye..
Nak gathering mase big day saye & bergambar sakan!
Nak berkongsi bahagia & meraikan cinta terindah dgn sume yg byk menyokong cinta PJJ kami nie..Neway,doakan sumernya dipermudahkan oke :)

This time,kerinduan pada org kapal itu semakin menggila..tatau kenapa :( :(
Saye rase hanya dia dapat mengubat kepenatan keja & menguruskan wedding kami nie..

~Ckit lagi je,another 2-3 weeks dapat menatap muke dia yg saye rindu 2 bulan 2 mggu ini..
Teros tabah & kuat ye.. :D

9 Komen korang:

jeem said...

k.yat..cayalah..sowang2 pun dah berjaya wat almost all the prep.stay strong..almost there=)

Yat Ekhram said...

hmmmm alhamdulillah..setel segalanya head to toe kak yat uruskan sorg.

Semalam balik jhr pon g booked jurunikah..nasib baik book awal kalo tak alamatnye tak nikah sbb ada saingan yg amat ramai nikah ari yg sama.Yang beshnya pak imam siap puji2 kad kami..hehehe..

Tggu bakal suami terchenta tu balek je nextweek,submit borang kat pejabat agama pastu tibalah hari bahagia kami..

tak sabar nak mendera org itu nie..biar dia tau susah payah bakal wife dia nie uruskan wedding :D

along said...

sikit jeeeeeeeeeee lagi ;)

smoga berbahgia!

Yat Ekhram said...

tq along dearie :)

kad otw diposkan ye,jemputla dtg amik berkat kami..jalan-jalan kluang.Nanti kami belanja kat kluang station coffee yg glamer gilez tu..

tak sabar nak menatap wajah yg saye rindu 3 bln tu next week!

Nilam said...

waHHHH...meleleh air lio lalu telan semula!!! Wedding yang terbayang sangat mahal dan impian! HuhuHu..
Tak mampu nak bayangkan duet2 itu berterbangan kalo Nilam nyer majlis kak yatt..

Sebulan je lagi nak jadi puan eh..Tahniah!

Yat Ekhram said...

nilam: hishh takdela mahal..sederhana
tapi meriah..kami buat yg termampu aje,tanakla nanti lepas kawen pokai & berhutang sana sini.

Kami kawen sama-sama kuar duit,mmg ribu riban la terbang.Takpe,seumur hidup sekali kite buat proper & chantek-chantek.Lagipon kami tak buat majlis tunang yg proper & bertandang belah lelaki yg proper.Kiranya cost sume kat majlis resepsi umah kak yat :D

Macam tak caya sebab A-Z kak yat buat sendiri all the persiapan tanpa bantuan org kapal itew.Proud to myself :)

Tima kaceh 4 ur wishh..hmm yes berdebar nak nak jadi puan,tapi lebih berdebar nak menatap wajah yg sgt saye rindu berbulan-bulan tu insya allah next week!

Marsha said...

Sorrylah Yat.. i rasa mmg tak dpt nak dtg wedding u ni sebabnya my husband cuma sempat balik end of next month aje.. kalau nak gi sorg, susah kot dgn keadaan mcm ni.. huhu.. kenduri belah ekhram tak buat ke? kalau belah ekhram, kalau sempat boleh gak kami pegi.. ;)

Nilam said...

bagus la kak yat ni, sume wat sendiri. tak cam nilam. Kitorang yang nak kawen orang laen yang buatkan. Nilam cuma wat sket2 jer. Dari baju nikah, pakej kawen, bunga2 telur sume my lovely sister yang excited nak buat. Nilam cuma cakap kale ape nilam nak diorang uruskan. Nilam ikotttt je. Cam tgk nilam tak semangat je nak kawen~~ape nak buat.. Hepi tengok kak yat yang excited. :)

Yat Ekhram said...

marsha: Tape marsha,i faham mak buyung kan payah nak gerak sana sini..jaga diri & baby leklok eyh..
kawan-kawan i asik menyakat i je nie,thn nie yat posa full la pasal pregnant kot..hahahaha..hampeh!
Ada rezeki cepat dapat junior alhamdulillah..org kata 1st baby tak baik planning2 kan,nanti Allah tanak bagi teros.Beshnya hubby nak balek juga end mth kan?? dapat jaga u during confinement.
Neway,i da dapat dah best photographer & videographer..nak shoot wedding ala-ala u nanti :P

Nilam: Hmm kak yat tadela gumbira sgt nak tawen,mcm2 perasaan nak jadi isteri org sebenarnya.Tapi syukur pd Allah setakat nie segalanya dipermudahkan.Itulah berkat kot doa hari-hari beserta nawaitu yg ikhlas nak bina masjid.

Cume,org kapal tu jela kata nak balek 20hb,tapi tetiba Engineer yg relieve dia taleh naik kapal cepat pulak.Maybe lambat ckit balek :(
Nwm la,asalkan dia selamat balek.